Rezultatele alegerilor de ieri sunt deja cunoscute, pot fi comentate în fel și chip. Nu despre aceste rezultate vreau să vorbesc, ci despre cifrele care exprimă rata de participare la vot. Iar acolo avem o uriașă problemă.
Bacău – 27%
Botoșani -29%
Caraș – Severi 29%
Galați -29%
Ialomița – 26%
Iași -26%
Vaslui -23%!
Și exemplele pot continua. București 31%! Acesta este nivelul de implicare al cetățenilor în decizia politică. Despre ce legitimitate putem vorbi? Sau reprezentativitate! Pandemia pare o scuză comodă, dar e limpede că nu doar despre asta este vorba. E un factor important, dar nu e doar atât.
Acum ceva vreme vorbeam despre propunerea umanistă de modernizare a mecanismului de vot, în acest articol. Iar datele care arată nivelul de participare la vot indică, fără echivoc, că subiectul este mai actual ca niciodată. Și ar trebui să nască serioasă preocupare dacă vrem să mai vorbim despre democrație.
Rezultatele obținute de umaniști, ieri, sunt, poate, dezamăgitoare. Dar avem acum, mai mult ca niciodată, demonstrația că este rapid nevoie tocmai de soluțiile propuse de umaniști. Iar soluția umanistă e limpede exprimată în materialul la care am făcut trimitere.
Alegerile de ieri reprezintă doar o etapă. Așa cum am spus, deja devine evident că societatea românească are nevoie de soluțiile umaniste. E doar un prim exemplu. Perioada care va urma ne va oferi prilejul de a constata, iar și iar, același lucru. Va fi important ca aceste soluții să fie auzite, să fie cunoscute. Și vă promitem că vom avea grijă ca lucrurile să stea astfel.