Calcule electorale

0
596

Apropierea campaniei electorale este evidentă. Se umflă desaga cu promisiuni, se cosmetizează listele cu realizări. Apoi nu lipsesc atacurile la „ceilalți” și sperietura utilă cu iminența apocalipsei epidemiolgice.

Umaniștii, veți observa, rămân concentrați pe propriul mesaj. Pentru că umaniștii reprezintă singura forță politică, la acest moment, care exprimă o doctrină. Cu un mesaj clar, cu proiecte bine articulate și cu o viziune nu doar originală, dar necesară.

Platforma umanistă nu slujește, așa cum am mai spus-o, un partid, ci un set de valori, o doctrină care propune o nouă abordare a arhitecturii sociale. Dar este firesc ca, atunci când cetățenii sunt chemați să decidă asupra noii structuri a puterii politice a României, să salutăm existența unei forțe politice care își asumă aceleași valori ideologice, aceeași viziune.

Institutele de sondare a opiniei publice au început deja să vorbească despre procentaje, despre intenții de vot. Foarte bine, asta le este misiunea. Analiștii au început să vorbească despre șanse și cei fără șanse. Din nou, foarte bine, asta le este misiune și oricine poate privi și decide dacă și-o îndeplinescu cu onestitate.

Matematica electorală poate fi privită și altfel. Iar aici nu mai este vorba despre institute de sondare a opiniei publice, de calcule strategice și de algebra alianțelor de conjunctură. Imaginați-vă un electorat chemat nu să bifeze un însemn electorat, ci să răspundă unui set de întrebări:

-Care sunt lucrurile cu adevărat importante pentru dvs.?

-Vă doriți o Românie cu adevărat prosperă, în care toți cetățenii săi se pot bucura și ăși pot valorifica atributele esențiale: libertatea și forța de creație?

-Credeți că România ar trebui condusă de oameni care au demonstrat competență, spirit managerial, devotament, demnitate, verticalitate în carierele lor de până acum sau ar trebui condusă, ca până acum, de cei care fac promisiuni mai frumoase?

-Credeți că este în mod autentic nevoie de o nouă direcție în politica noastră?

Dacă cetățenii vor decide că procesul electoral nu înseamnă un vot de popularitate bazat pe serbări câmpenești, fotografii și afișe cât casa, ci un referendum referitor la destinul nostru, al tuturor, atunci întreaga ierarhie propusă de casele de sondaje ar putea fi răsturnată. Atunci abia am vedea cine este cu adevărat lipsit de șanse.

Umaniștii cred în această abordare. Umaniștii cred că procesul electoral reprezintă un astfel de referendum. Tocmai de aceea, mesajul umanist rămâne același, fie că e vorba de campanie electorală sau o săptămână obișnuită de lucru.