O dilemă ușor de rezolvat

0
474

Nevrozele politicii noastre sunt amplificate, zilele acestea, de controversele legate de o bizară opțiune în fața căreia ne-am afla: siguranța sanitară sau organizarea alegerilor! E o falsă dilemă.

Nu e nici momentul nici locul unei consistente discuții despre actuala criză sanitară, cauzele ei, amploarea reală sau modul în care a fost gestionată. Dar este de neignorat permanenta valorificare politică a unei astfel de crize de către forțele politice care domină astăzi viața noastră publică.

Se invocă fie imprudența pe care o reprezintă desfășurarea procesului electoral, fie importanța menținerii în funcțiune a mecanismelor democratice. Cum spuneam, o falsă problemă.

Pentru a nu complica discuția mai mult decât au complicat-o deja cei aflați într-o inutilă polemică, e suficient să spun că, de fapt, această discuție nu ar fi trebuit să existe. Umanismul pragmatic a propus, de ceva vreme, o soluție pentru o astfel de problemă: votul electronic.

Umanismul pragmatic propune un nou mecanism electoral. Astăzi avem tehnologia și infrastructura de care ar fi nevoia pentru a implementa votul electronic. E nevoie doar de voință politică. Sigur, o astfel de opțiune ar elimina discuțiile despre saci, ar limita drastic riscul fraudei și ar permite o centralizarea extrem de rapidă, fără distorsiuni, a rezultatelor.

Propunerea umanistă merge mai departe. Dincolo de organizarea periodică a scrutinurilor electorale, conform prevederilor constituționale, existența unui astfel de sistem de vot ar facilita o mult mai freceventă și mai consistentă consultare a populației în probleme de mare interes. Repet, tehnologia există, infrastructura este, de asemenea, disponibilă.

Votul electronic, online, ar reduce nu doar costurile pe care le presupune organizarea alegerilor, ci și nevoia de deplasare a alegătorilor sau eternele probleme ridicat de votul din străinătate. Rata de participare la vot ar putea cunoaște o semnificativă creștere, iar corectitudinea rezultatelor ar fi mult mai greu de pus în discuție.

Este o soluție pentru care umaniștii vor insista în viitoarea legislatură.